PRIMARIA COMUNEI FRECATEI

Judetul Tulcea

TURISM

  • Cataloi situat la 12 km de Tulcea pe DN-22 si DJ-229A
  • Posta, aflat la 2 km de resedinta de comuna pe DJ-229A
  • Telita, la 18 km de resedinta de comuna pe DJ-229A
    Din punct de vedere al relatiilor dintre localitatile componente si centrul de comuna, acestea sunt usor de realizat prin apropierea de maximum 8 km intre cea mai indepartata localitate componenta si localitatea Frecatei.
    Distanta de la resedinta de comuna pana la centrul de judet este de 19 km - DJ-229A, iar cea mai apropiata statie de cale ferata, gara de calatori este situata in localitatea Cataloi care este situata la paralela 45, meridianul 21, fiind atestata documentar de peste 500 de ani. Teritoriul municipiului Tulcea, vecin cu teritoriul comunei Frecatei constituie un factor polarizator prin zonele si unitatile lui industriale, cele doua fiind legate prin DJ-229A Frecatei-Tulcea si DN-22A - Cataloi - Tulcea.
    Manastirea CELIC DERE care este trup component al comunei reprezinta un punct turistic de interes frecventat de catre turisti pe relatia Galati - Tulcea si Constanta -Tulcea este usor accesibila cu mijloacele auto proprii ale turistilor cat si ale transportului in comun fiind in imediata apropiere a drumului judetean 229A.
    Amplasamentul pe care-l ocupa teritoriul comunei Frecatei pe suprafata judetului, in raport cu localitatea resedinta de judet face ca relatiile in teritoriu ale acestei comunei sa fie strict legate de municipiul Tulcea. Distanta dintre municipiul Tulcea si localitatea Cataloi face ca din ce in ce mai des sa apara in acest sat locuinte proprietati ale unor tulceni, conferind acestei localitati statut de asezare "satelit" al municipiului.
    De asemenea localitatea Telita isi sporeste pe zi ce trece caracterul de "sat de vacanta" determinanta principala constituind-o configuratia reliefului acestei asezari langa padure.
    Toate cele patru sate ale comunei Frecatei tind sa fie strict legate de viata municipiului Tulcea atat prin atractia pe care o constituie cadrul natural cat si prin lipsa unei oferte stabile de locuri de munca in comuna ceea ce sporeste relatia in teritoriu inspre si dinspre comuna.
    Suprafata totala a teritoriul comunei este de 12.880 ha din care:
  • intravilan - 751 ha (arabil, curti, constructii, vii)
  • extravilan - 12129 ha (agricol, pasune, vii, neproductiv)
    S-a propus extinderea intravilanului localitatii Frecatei, la Telita un teren a fost propus ca "Vatra apicola" care au fost finalizate prin elaborarea si aprobarea Planului Urbanistic General, la nivel de comuna.